name

Om projektet

Med udgangspunkt i syv energirenoveringer belyser projektet de opnåede energibesparelser og grundene til forskellen mellem de beregnede og målte energiforbrug og -besparelser.  På den baggrund har projektet udviklet metoder og værktøjer til brug ved kommende energirenoveringer, som herved kan sikre en reduceret forskel i målt og beregnet energiforbrug.


Projektet bidrager med retningslinjer og gode råd til bygherrer, rådgivere, udførende og ikke mindst beboere. Formålet er at sikre tilstrækkelig information til korrigerende handlinger i de enkelte led af processen, når etageejendomme energirenoveres. Samtidig kan projektets resultater skabe en bedre forståelse for og accept af forskellen mellem beregnede og faktiske energibesparelser.

Projektet tager udgangspunkt i syv udvalgte ejendomme, hvor der er blevet udført energirenovering i løbet af 2015 og 2016. Renoveringstiltagene er forskellige, men udgør samlet set en kombination eksempelvis renovering af tagkonstruktion, nye vinduer, forbedring af varmeanlæg, facaderenovering, mekanisk ventilation med varmegenvinding og etablering af VE-anlæg. De udvalgte etageejendomme omfatter både privat udlejningsbyggeri og almennyttigt byggeri.

For hver ejendom er der gennemført den samme proces: 

  1. Kortlægning af før-situationen
  2. Beregning af forventet energibesparelse
  3. Energirenovering
  4. Kortlægning af efter-situationen 

På baggrund af erfaringerne fra alle ejendomme er der udført en samlet analyse. Graddagekorrigerede målte forbrug er sammenholdt med beregnede før- og efter-forbrug og der er gennemført korrektioner. På den baggrund har projektet udarbejdet retningslinjer, der skal sikre bedst mulig overensstemmelse mellem beregnet og reelt opnåede energibesparelser, - og forståelse for, hvorfor afvigelser kan opstå.

 

Projektet er afsluttet i 2018  og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Green Labs

 

Realdania    GLEEB     GI